Moodletter provides help for being happier, more capable and confident, even if you are living with depression, bipolar disorder or anxiety.

Understanding mood and anxiety disorders

1. What percentage of American adults experience some form of depression every year?
a. 2 percent
b. 10 percent
c. 5 percent

2. Bipolar disorder
a. is treated with one specific bipolar medication
b. is a type of depression
c. is not helped by psychotherapy

3. Sudden attacks of terror, a pounding heart, and shortness of breath are symptoms of
a. panic disorder
b. bipolar disorder
c. depression

4. Depression and bipolar disorder can occur as the result of
a. family history
b. a traumatic event
c. chemical make-up and functioning in the brain
d. all of the above

5. The percentage of American adults living with anxiety disorders each year is
a. 4.percent
c. 8 percent
b.18 percent

6. Physical symptoms of generalized anxiety disorder can include
a. feeling out of breath
b. sweating
c. headaches
d. all of the above

7. Bipolar disorder has
a. specific, easily diagnosable symptoms
b. a broad continuum of symptoms
c.. no noticeable symptoms

8. Effective treatments for anxiety disorders include
a. cognitive behavioral therapy,
b. relaxation techniques and biofeedback
c. medication
d. all of the above

9. Generalized anxiety disorder affects
a more men than women
b more women than men
c men and women equally

 

10. Bipolar mania can include
a. Racing thoughts
b. euphoria
c. irritability
d. all of the above

11. Symptoms of depression can include
a. difficulty concentrating, remembering, making decisions
b. headaches, digestive disorders, and chronic pain
c. feelings of hopelessness, worthlessness, helplessness.
d. all of the above

12. Antidepressants are effective within
a. hours
b. days
c. weeks

13. Lithium is a medication used to treat
a. depression
b. panic disorder
c. bipolar disorder.

14. Dysthymia is
a. a chronic form of depression with less severe symptoms
b. a medication for bipolar disorder
c. a blood infection

15. ECT is
a. a medication for social anxiety
b. a treatment for depression that uses electrical impulses to affect the chemical balance of the brain’s neurotransmitters.
c. elevated cognitive trauma

Answers
1.b, 2.b, 3.a, 4.,d 5.b, 6.d, 7.b, 8.d, 9.b, 10.d, 11.d, 12.c, 13.c, 14.a, 15.b

Related posts: